Nieuws

Posted on Posted in Uncategorised

 

Bezoek oktober 2014

De regen die er viel tijdens het bezoek aan Barmuja maakte het bijna onmogelijk om Barmuja te bereiken.

De laatste kilometers moesten te voet worden afgelegd, maar gelukkig kon Barmuja bereikt worden.

Er zijn besprekingen gevoerd met de oudsten over de te bouwen kliniek. Groot was de vreugde toen men hoorde dat het geld voor de bouw van het hospitaal binnen is. Op dit moment (16 oktober) wordt er hard gewerkt om de benodigde papieren voor de toestemming van de bouw af te ronden.

Zodra dat klaar is kan met de bouw begonnen worden.

 

Dereje geslaagd 5 juli 2013

Al een aantal jaren werd Dereje financieel ondersteund om het mogelijk te maken voor hem een technische opleiding te volgen. Iets waarvan hij alleen maar kon dromen. Deze week heeft hij, na 4 jaar studeren, zijn opleiding afgerond ! 5 juli zal hij zijn diploma in ontvangst nemen.

Schoon water in Hego Village

Sinds half april 2014 heeft de bevolking van Hego Village beschikking over schoon drinkwater !
Ook konden we ervoor zorgen dat er in Donkorcha een groter opvangreservoir werd geplaatst.

Hego Village

Het nieuwste waterproject van Stichting Barmuja is in Hego Village.
Informatie hierover is te lezen bij Waterproject Hego Village

Opvangreservoir Donkorcha te klein

Het opvangreservoir in Donkorcha bleek te klein, lees hierover meer bij projecten

 

maart 2014 ondersteuning gezin in het noorden van Ethiopië

Vanaf heden gaan we een gezin financieel ondersteunen. Lees hierover meer onder het kopje Projecten

 

Project Megere Kebele van start

Het waterproject in Megere Kebele is van start gegaan. Unicef heeft het project geadopteerd en gaat het nu verder uitvoeren. Er komen drie tappunten in plaats van één. Goed nieuws voor de mensen ter plekke, krijgen ze nu sneller schoon drinkwater.

december 2014 Opbrengst Heelewegge tijdens kerstmarkt Varsseveld voor Barmuja

Op 15 december aanstaande wordt in Varsseveld de jaarlijkse kerstmarkt gehouden. Bakkerij De Heelewegge gaat daarvoor brood bakken en ter plekke wafels bakken om te verkopen. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting Barmuja.

De Heelewegge bakt op een ambachtelijke manier brood en banket in de Heelweg, dichtbij Varsseveld. Helemaal in het buitengebied is een oud boerderijtje hiervoor verbouwd en opgeknapt.

 

14 en 15 september 2014  Slangenburgse Nazomerdagen

op 14 en 15 september worden de Slangenburgse Nazomerdagen gehouden bij kasteel Slangenburg bij Doetinchem.
Voor beide dagen is er geheel kosteloos een stand ter beschikking gesteld voor onze stichting.
Er worden beelden uit Ethiopië getoond, maar er zullen ook diverse Ethiopische artikelen te koop zijn.
De opbrengst gaat in z’n geheel naar de projecten.

 

Juni 2013 Graduation dag voor Mitiku

Veel donateurs hebben de afgelopen jaren maandelijks bijgedragen aan de studie van Mituku. Dankzij die steun kon Mitiku marketing & management studeren aan de Universiteit van Nekemte, een arme stad op zo’n 300 kilometer ten noordwaten van Addis.

En met succes. Op 29 juni jongstleden kon Mitiku zijn bul in ontvangtst nemen tijdens een grote ceremonie, waaraan ruim 1900 studenten deelnamen. Zijn familie is uitermate trots en bovendien zeer dankbaar dat een onbekende groep mensen uit Nederland dit voor hem mogelijk heeft gemaakt. Mitiku gaat nu op zoek naar een baan. De financiele ondersteuning vanuit de Stichting is daarmee beëindigd.

Ondertussen hebben we een nieuwe studente gevonden die we vanuit de stichting zullen ondersteunen. Haar naam is Tizita Girma.

Juni 2013 Blijdschap in Donkorcha

Vorige week teruggekomen uit Ethiopië. Mijn bedoeling was met eigen ogen te zien hoe het waterproject in Donkorcha was afgerond. Mijn komst bleek zorgvuldig voorbereid. Toen men onze auto hoorde aankomen, kwamen er velen zingend en dansend op ons af.


De mensen liepen met ons mee naar de plek waar het tappunt was. Ondertussen kwam de regen met bakken uit de lucht. Samen met de kerkleider, iemand van de plaatselijke overheid en Tessema namen we plaats onder een afdakje voor de kerk. Het zingen en dansen ging gewoon door.In de kerk startte een drie uur durende ceremonie. Ik werd in een Ethiopische jurk gehuld. Kreeg honing en een vaas met bloemen. Het was overweldigend en hartverwarmend. Zoiets vergeet je nooit meer… Het laat zien hoe gelukkig mensen zijn dat ze kunnen beschikken over schoon drinkwater.Ineke Luimes

               

 

 

 Mei 2014 Ruim € 1200,- ingezameld door basisschool De Schakel uit Eibergen

Basisschool De Schakel in Eibergen is er vorige week in geslaagd meer dan € 1200,- euro in te zameln voor de stichting. Een geweldige resultaat dat werd bereikt dankzij een hartverwarmende inzet.
 
Het thema ‘water’ stond centraal tijdens de actiemiddag die De Schakel vorige week hield ten gunste van Barmuja. Kinderen uit de laagste groepen konden waren allerlei spelletjes met water spelen. Voor de midden- en bovenbouw was een ‘sponsor-water-loop’ georganiseerd. De kinderen vertrokken – verdeeld over 10 groepen –  lopend vanuit school om op een van te voren bepaalde plek hun met flessen water gevulde rugzak op te halen. Met die rugzak moesten ze via een vastgestelde route weer teruglopen naar school. Zo konden de kinderen zelf ervaren hoe het is om met water te lopen. Elke fles water in hun rugzak was gesponsord.

Aangekomen op het schoolplein moest er nog een parcours met het water worden afgelegd. Uiteindelijk ging het erom welke groep het meeste water in een emmer kon spuiten. De winnaars mochten de cheque overhandigen.

 

Project Donkorcha Kebele is klaar! 

Vorige week is het project in Donkorcha Kebele afgerond. Dat betekent dat een grote groep mensen uit dit onherbergzame gebied nu ook dagelijks over schoon drinkwater beschikt. We zijn erg blij dat het project zo snel is afgerond. Bekijk hier de foto’s van het project.

Voorlichting op De Schakel in Eibergen

Vorige week gaf Ineke voorlichting op basisschool De Schakel in Eibergen over de situatie in Ethopië. De school gaat – in het kader van een waterproject – een actie op touw zetten om geld in te zamelen voor de stichting Barmuja.

De leerlingen reageerden erg enthousiast en bedachten spontaan tal van plannen om geld in te zamelen. De actie vindt eind mei plaats. Hou onze website in de gaten voor de uitkomst van de actie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw waterproject  van start in Donkorcha Kebele

 

Het nieuwe waterproject van stichting Barmuja gaat komende week van start. In de streek Donkorcha Kebele wordt een nieuw tappunt aangelegd. Dit wordt gekoppeld aan een boorpunt in Damboya. Omdat het nieuwe tappunt in een bergachtig en onherbergzaam gebied ligt, wordt het nog een behoorlijke klus de afstand vanaf het boorpunt te overbruggen met pijpen.
 
De afgelopen week zijn alle materialen ingekocht voor de start van het project. Volgende week gaat het werk beginnen. Het nieuwe project zorgt ervoor dat mensen die ver van de bewoonde wereld leven, kunnen worden voorzien van schoon drinkwater. Het project gaat ongeveer 31.000 euro kosten.
 
In eerste instantie was Megere Kebele de beoogde locatie voor een nieuw waterproject. Daar zou een brug gebouwd worden, waaraan de nieuwe waterleiding kon worden bevestigd. De bouw van de brug heeft echter vertraging opgelopen. Bovendien is het onduidelijk wanneer de brug er komt. De grond ingaan onder de – meestal droogstaande – rivier is geen optie. De grond is te hard.
Dat betekent niet dat Megere Kebele uit beeld is. Later dit jaar of begin volgend jaar zal stichting Barmuja alsnog proberen hier een project op te starten. Naar schatting is hier een bedrag van 15.000 euro mee gemoeid.
               

 

 

 

 

Onderzoek nieuwe waterprojecten in omgeving Barmuja

 

Volgend jaar start een onderzoek naar nieuwe waterprojecten in de omgeving van Barmuja. Dat is het belangrijkste resultaat van het bezoek dat Ineke begin deze maand bracht aan Barmuja. Het Kindergartenproject wordt definitief afgeblazen.

In de directe omgeving van Barmuja en Damboya zijn er nog steeds gebieden waar het ontbreken van schoon water een groot probleem is. Dat bleek bij een bezoek aan de plattelandsstreek Megere Kebele. “Het was onbeschrijfelijk wat we daar aantroffen”, vertelt Ineke. “Deze mensen hebben nog nooit schoon drinkwater gehad”. Na overleg met de plaatselijke Woreda (overheid) en de dorpsoudste bleek, dat er in het verleden al de nodige onderzoeken zijn uitgevoerd. Op verschillende plekken is al geboord en zijn er bronnen gevonden. Het is nu zaak hier waterpunten aan te leggen. Ook zijn er lange pijpleidingen nodig om het water te transporteren.

Investeringen
Inmiddels is er contact gelegd met Hydro, de organisatie die ook de waterpunten in Barmuja heeft aangelegd. De komende periode zal Hydro in kaart brengen welke investeringen nodig zijn om Megere Kebele en Donkorcho Kembele te voorzien van schoon drinkwater. Een deel van de investering zal worden opgebracht door de verkoop van de grond in Damboya. Dit stuk grond was bestemd voor de bouw van een Kindergarten. Maar dat project is dus definitief van de baan. “Hoewel ook goed onderwijs belangrijk is, blijft schoon water een eerste levensbehoefte van levensbelang”, aldus Ineke.

Naast het bezoek aan Megere Kebele, bezocht Ineke ook Barmuja en Damboya. Daar kon ze met eigen ogen zien, dat het waterproject daar prima loopt. “Allle installlaties zijn prima onderhouden en werken nog goed”, vertelt Ineke. “Vijf jaar geleden duurde het vijf kwartier om 80.000 liter water op te pompen. Nu duurt het slechts vijf minuten langer.” Ook het milling house draait op volle toeren. Er wordt momenteel volop geoogst in Barmuja.

Projectplan Kindergarten Damboya is klaar

 

Deze week is het projectplan gereed gekomen voor de realisatie van een Kindergarten in Damboya. Het plan voorziet in de bouw van twee klaslokalen, een eetruimte, een stafruimte en vier toiletten. Ruim tweehonderd kinderen in het gebied rondom Damboya zullen er van kunnen profiteren. Met het project is een bedrag van bijna 40.000 euro gemoeid.

Het belangrijkste doel van het project is kwalitatief goed onderwijs mogelijk maken voor kinderen van 3 tot 6 jaar in deze regio. Op die manier hopen we deze kinderen meer kansen te geven zich in hun verdere leven te ontplooien. Het project vormt bovendien een economische impuls voor de lokale bouwsector. Naar verwachting zal de bouw ruim een jaar in beslag nemen.

Daniël kan zijn studie af gaan maken

Daniël Simeneh was al een aardig eind op weg met zijn studie pharmacie aan de Universiteit van Mekele, tot hij zijn studie drie jaar geleden om financiële redenen moest staken. Dankzij steun van de stichting kan hij zijn studie nu gaan afmaken.

Daniël is de tweede van vier broers. Met het schamele dagloon van hun moeder weten ze de eindjes net aan elkaar te knopen. Maar studeren zit er niet in. Met de steun van sztichting Barmuja wordt Daniël nu in de gelegenheid gesteld zijn studie af te maken. Daarmee ziet de toekomst voor Daniël en zijn familie er een stuk rooskleuriger uit.

Staaltje Aalten voor Barmuja

De opbrengst van Staaltje Aalten, het jaarlijkse benefietconcert waarin Aaltenaren muziek maken voor het goede doel, gaat volgend jaar naar stichting Barmuja. We zijn natuurlijk zeer verheugd met dit fantastische initiatief!

Staaltje Aalten beleeft volgend jaar al weer haar zevende editie. De doelen waarvoor de muzikanten geld bij elkaar spelen, hebben altijd een link met Aalten. Voor meerinformatie kunt u kijken op de website van Staaltje Aalten.

               

 

Het gaat goed met Dereje en Mitiku

Dereje en Mitiku: twee jongens uit Barmuja die dankzij de steun van stichting Barmuja kunnen studeren. Via de website laten we zo nu en dan weten hoe het hen vergaat.

Mitiku is eind vorig jaar gestart met zijn studie aan de Universiteit van Nekemt, in het oosten van Ethiopië. Dat gaat goed. Ineke heeft zijn tweede moeder ontmoet tijdens haar laatste bezoek aan Barmuja in oktober. Haar dankbaarheid was overweldigend.

Ook Dereje krijgt sinds dit jaar financiële steun via de stichting. Dereje woont in huis bij Tessema – de contactpersoon van stichting Barmuja – en volgt een technische opleiding. Dankzij de steun van een particuliere donateur van de stichting kan hij zijn studie betalen.

 

Mitiku                                                                    Mitiku’s tweede moeder en twee van haar andere                                                                    kinderen

 

Dereje

 

Nieuw project: Kindergarten in Damboya

De stichting Barmuja gaat een Kindergarten realiseren in Damboya. Dat is een van de resultaten van ons laatste bezoek aan Ethiopië, begin deze maand. De Kindergarten zal worden gebouwd op het stuk grond dat de stichting nog in bezit heeft. Het eerdere plan daar een winkel te bouwen om te verhuren, hebben we daarmee losgelaten.

De behoefte aan een Kindergarten is een stuk groter, zo bleek tijdens het bezoek. Bovendien past de stap goed bij de mondiale milleniumdoelen, waarin onderwijs een belangrijke pijler is.  In heel Damboya (50.000 inwoners) is slechts één Kindergarten. Het is de bedoeling dat de Kindergarten straks een plek wordt waar kinderen spelenderwijs vast kunnen beginnen met leren. In de toekomst kan de Kindergarten zich verder ontwikkelen tot primary school.

Nieuwe projecten voor stichting Barmuja?

Stichting Barmuja gaat een nieuwe fase in nu alle lopende projecten zijn afgerond. Het milling-house is klaar en de nieuwe tappunten in Barmuja en Damboya zijn opgeleverd. Ineke vertrekt op 23 oktober opnieuw naar Barmuja om de afgeronde projecten te bekijken, maar vooral om zich  samen met de inwoners van Barmuja, te beraden op nieuwe projecten. Hou de website in de gaten en blijf op de hoogte van de nieuwe plannen. Want dat we verder gaan met de hulp aan Barmuja en Damboya, is zeker!

Dereje krijgt tweede beurs van stichting Barmuje

Dereje is de tweede student uit Barmuja die dankzij de stichting kan gaan studeren in Addis. Voor veertig euro per maand kan hij in drie jaar afstuderen aan een particulere universiteit.

11 september Doesburg

Zondag 11 september is er een startzondag in de PKN kerk in Doesburg.
Hierbij zal ook Stichting Barmuja aanwezig zijn. Na de dienst is er gelegenheid om sjaals e.d. te kopen.

Stichting Barmuja bij Oogstfeest Dale

23 juli zal Stichting Barmuja aanwezig zijn op het Oogstfeest in Dale (gem Aalten) aan de Romienendiek.
Het oogstfeest is van 10.00 tot 16.00 uur.
Er zullen artikelen uit Ethiopië verkocht worden

Millinghouse is klaar

Het milling house in Barmuja is klaar !
We hopen dat de regen die er nu valt een nieuwe oogst zal opleveren, die nu ter plekke gemalen kan worden !
De mensen in Barmuja zijn er erg blij mee.

Voedselhulp 2011

In mei 2011 kwam Tessema met de mededeling dat de bevolking in Barmuja niet genoeg te eten had.
Omdat de regen niet kwam op de normale tijd was de oogst mislukt. De nieuwe regen zou nog even op zich laten wachten.
Daarom hebben we besloten om een voedselgift te geven in zowel Juni als in Juli.
We hopen op deze manier bij te kunnen dragen om het leven van de mensen in Barmuja een beetje dragelijker te maken.
We hebben 2500 euro overgemaakt waarvan mais is gekocht. Dit is voor 2 voedselgiften voor ongeveer 10.000 mensen

Tappunten in Damboya zijn gereed

Vorige week bereikte ons het goede nieuws dat de twee tappunten in Damboya gereed zijn. De blijdschap is Damboya is groot!

Damboya is een plaats van ruim 50.000 inwoners. Er is een drinkwatersysteem, maar dat bestaat uit slechts vier tappunten. Dankzij de financiële steun van stichting Barmuja is het nu gelukt twee exyta tappunten te realiseren, waarvan één in de buurt van de plaatselijke kliniek.

Lees meer over het waterproject in Damboya.

Een milling house voor Barmuja

Eind vorig jaar zijn we gestart met de bouw van een milling-house in Barmuja. Hierin komen twee maalmachines om graan te malen. Opnieuw een hulpactie die het leven van de mensen uit Barmuja vergemakkelijkt.

De inwoners van Barmuja  moeten nu een aantal uren lopen om het graan elders te laten malen.  Vervolgens moeten ze met het meel het hele eind weer naar huis te lopen.Al vanaf het begin dat we contact hebben met de mensen uit Barmuja, lag er de vraag naar een milling house.Nu er voldoende geld in kas was, kon de bouw beginnen.
 

 

 

Bouw van een winkel

Al enige jaren is onze stichting eigenaar van een stukje grond in Damboya. Daar was eigenlijk nog steeds niets gebeurd. Eind vorig jaar hebben we besloten op dit stuk grond een winkel te gaan bouwen en te gaan verhuren. De inkomsten uit de huuropbrengst wordt opgespaard om eventueel grote reparaties/vervangen van het drinkwatersysteem in de toekomst te kunnen bekostigen.
 

Twee nieuwe tappunten zijn klaar!

De twee nieuwe tappunten in Barmuja zijn klaar en in bedrijf! Vorige week heeft Hydro alle werkzaamheden afgerond. De twee nieuwe tappunten maakt het leven voor de mensen in Barmuja een stuk gemakkelijker.

Mitiku vandaag gestart op de Universiteit

Vandaag is Mitiku begonnen aan zijn studie op de Universiteit van Nekemt, in het oosten van Ethiopië. Vorige week heeft hij met Tessema alle benodigde spullen gekocht in Addis: kleding, lesmaterialen, tas, schoenen, lakens, dekens etc.

Lees hier meer over Mitiku.

 

Bijdrage PKN Aalten

Nadat we een presentatie hadden gegeven bij de diaconie van PKN Aalten kregen we een heel mooi bericht:
Ze zijn bereid ons 3 jaar achter elkaar te steunen met een heel mooi bedrag per jaar!
Waarvoor heel veel dank !

Steun Barmuja met actie GLASHART

Alle inwoners van Dinxperlo kunnen zich sinds kort opgeven voor aansluiting op het glasvezelnetwerk. Daarmee kan ook een vereniging gesteund worden. Als mensen zich via volleybalvereniging Favorita aanmelden voor glasvezel, krijgt deze vereniging 15 euro gedoneerd.

Favorita heeft besloten van elke 15 euro die binnenkomt, 10 euro te verdelen over 2 goede doelen waarvan Stichting Barmuja er één is. Voor nadere informatie: www.favorita-dinxperlo.nl

Damboya

In Damboya gaan we helpen een bestaand systeem uit te breiden. Damboya is een plaats met 50.000 inwoners.Er is weliswaar een drinkwatersysteem, maar dit bestaan slechts uit 4 tappunten. 

Onderzoek heeft aangetoond dat er mogelijkheden zijn dit systeem uit te breiden. We willen twee extra tappunten gaan realiseren, waarvan een in de buurt van de plaatselijke kliniek, waar nu geen tappunt in de buurt is.

 

Mitiku deed in mei dit jaar examen. Zijn resultaten waren zo goed, hij is toegelaten tot de Universiteit! In november gaan we een plan maken om Mitiku te kunnen helpen met zijn studiematerialen en het gezin draaiend te houden. Wordt vervolgd!

Mitiku naar de universiteit

Misschien weet u het nog: de start van ons mini-project ‘Een toekomst voor Mitiku’ eind vorig jaar. Mitiku is de oudste van een gezin van zeven kinderen uit Barmuja. In augustus 2009 is zijn vader overleden. Daardoor heeft het gezin geen inkomen meer. Daarom zijn we vorig jaar begonnen geld in te zamelen. We hebben zes gezinnen bereid gevonden voor onbepaalde tijd een vast bedrag per maand over te maken. Met dit geld konden we er voor zorgen dat Mitku naar school kon blijven gaan en dat zijn familie te eten heeft.

Mitiku deed in mei dit jaar examen. Zijn resultaten waren zo goed, hij is toegelaten tot de Universiteit! In november gaan we een plan maken om Mitiku te kunnen helpen met zijn studiematerialen en het gezin draaiend te houden. Wordt vervolgd!

Kledingbeurs Drempt

Op 9 oktober is er weer een tweedehands kledingbeurs in Drempt. Zoals altijd gaat weer een deel van de opbrengst naar stichting Barmuja.

ANBI status voor stichting Barmuja

 

De belastingdienst heeft de ANBI-status toegekend aan de stichting Barmuja. Dat betekent dat giften vanaf nu fiscaalaftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting (voor particulieren) of de vennootschapsbelasting (voor bedrijven).

 
Ook hoeft de stichting over giften en erflatingen geen schenkings-of successierecht te betalen. De beschikking geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010.

 

               

 

De nieuwe tappunten gaan er komen

Het is gelukt! Sinds deze week komen er definitief twee nieuwe tappunten in Barmuja. Er is een anonieme sponsor gevonden die de helft van de investering voor haar rekening wil nemen.  Van de nieuwe tappunten zullen zo’n 2500 mensen gebruik gaan maken.

Tijdens haar laatste bezoek aan Barmuja begin dit jaar merkte Ineke Luimes nog eens hoe groot de armoede is in en rond Barmuja en hoe hard er water nodig is. Een van de nieuwe tappunten komt in de buurt van een bestaand tappunt, het tweede komt een stuk verderop. Ineke: “De mensen die straks gebruik kunnen gaan maken van dit tweede tappunt, moeten nu nog ongeveer twee uur lopen voor hun water. Die wandeling maken ze meestal zonder schoenen, in bergachtig gebied. Op de terugweg moeten ze bovendien de zware kruiken of jerrycans gevuld met water met zich meetorsen. Met het nieuwe tappunt kunnen we hun leven weer een beetje draaglijker maken. Daarnaast wordt dit nieuwe tappunt bereikbaar voor een nieuwe groep mensen. Al met al denken we er ongeveer 2500 mensen mee te kunnen helpen.”

De organisatie Hydro zal de tappunten gaan aanleggen. Wanneer de werkzaamheden precies gaan starten, is op dit moment nog niet bekend.

Jeugdclubs Varsseveld

2 feb heeft St Barmuja een presentatie gegeven voor de jeugdclubs van Varsseveld in het Jeugdhonk.
De clubs gaan een flessenactie organiseren, dus heeft u lege flessen, lever ze in bij één van de leden van de club.
De opbrengst zal ter zijner tijd op de site vermeld worden.

Kinderkledingbeurs Drempt

Zaterdag 6 maart a.s. wordt er weer een kinderkledingbeurs in Voor-Drempt.
Zoals bekend is een gedeelte van de opbrengst bestemd voor Stichting Barmuja.
De beurs is van 10.00-12.00 uur

Flessenaktie Graafschapcollege

7/12 start een Kerstactie van enkele leerlingen van het Graafschapcollege. Ze hebben samen een flessenactie georganiseerd. Dus komen leerlingen van het Graafschapcollege bij u aan de deur die vragen naar lege flessen voor Stichting Barmuja? Geef gul…….. alle hulp is welkom.
Alvast hartelijk bedankt !!  Aan het eind van de actie zullen we het opgebrachte bedrag vermelden op deze website
jan 2010: De flessenactie bracht 71,95 euro op !! Allemaal hartelijk dank voor jullie inzet !

Barmuja-kalender 2010

Steun Barmuja en koop een Barmuja-kalender 2010. De kalenders zijn voorzien van foto’s gemaakt in Ethiopië.

Er zijn buro-kalenders van € 7,50 en wandkalenders van € 15,00. Wilt u een kalender ontvangen? Maak dan een van voorgenoemde bedragen plus € 3,00 verzendkosten over naar rekeningnummer 11.17.46.817 ten name van stichting Barmuja te Breedenbroek. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden. 

Als we uw geld hebben ontvangen, sturen we de kalender per ommegaande naar u op.

Oudejaarsdag zijn we in de Grote Kerk in Varsseveld te vinden

Oudejaarsdag is de Grote Kerk in Varsseveld vanaf 14.00 uur geopend. Ook Stichting Barmuja zal hier zijn, om te vertellen over de projecten en de produkten te tonen die in Ethiopië worden ingekocht.

12 en 13 december druk weekend voor Stichting Barmuja

12 en 13 december wordt een druk weekend voor Stichting Barmuja. Op 12 december is Stichting Barmuja de hele dag te vinden bij Super de Boer in Dinxperlo. Er wordt voorlichting gegeven over het werk van de stichting en er zijn sjaals en KALENDERS te koop.

Op 13 december geeft het kinderkoor De Grenszangertjes een Benefietconcert in de Dorpskerk te Dinxperlo. Het concert is van 16.00 – 17.00 uur. Ook zal een koor uit Ulft haar medewerking verlenen. Stichting Barmuja zal hierbij aanwezig zijn. Ook dan zijn er sjaals en kalenders te koop.

Vrouwenvereniging Breedenbroek

Dinsdagavond 27 oktober geeft Ineke een beamerpresentatiie bij de Vrouwenvereniging van Breedenbroek
Na afloop en tijdens de koffie kunnen sjaals, tassen en sieraden worden gekocht.
Alles wat te koop wordt aangeboden is gekocht in Ethiopië, en de opbrengst komt geheel ten goede aan het project

Tessema in Nederland

Tessema Wachemo, de contactpersoon van stichting Barmuja in Ethiopië, komt volgende week naar Nederland. Hij zal verschillende organisaties bezoeken die betrokken zijn bij de stichting. Het is de tweede keer dat Tessema naar Nederland komt. In 2006 bezocht hij ons land voor het eerst.

Tessema werkt een druk programma af tijdens zijn bezoek aan Nederland. Zo staan er ontmoetingen op het programma met de Kerkenraad Doesburg, Just4you en Theetuin De Groene Pleisterplaats in Aalten (verkooppunten sjawls), vertegenwoordigers van kranten. 2 scholen zullen worden bezocht en hji woont kerkdiensten bij in Varsseveld en Strijen (Zeeland). Op 3 oktober is Tessema aanwezig bij de kledingbeurs in Drempt, waarvan een deel van de opbrengst traditiegetrouw bestemd is voor Stichting Barmuja.
Ook bezoekt hij een repetitie van het kinderkoor De Grenszangertjes uit Dinxperlo die in December een concert gaan geven voor het goede doel.

Stichting Barmuja doet goede zaken op wereldmarkt in Aalten

Afgelopen zaterdag stonden we met de stichting op de wereldmarkt in Aalten. Het was een prima dag voor ons. Niet alleen hebben we veel contacten opgedaan en veel mensen gesproken, maar we hebben ook 350 euro bijeen kunnen brengen met de verkoop van sjawls.

De wereldmarkt in Aalten werd georganiseerd in samenwerking met de stichting Mondiaalten, Aaltense organisaties, actief in de hulpverlening aan de allerarmsten ergens in de wereld, presenteren zich op deze markt

 
               

 

  

Stichting Barmuja in het nieuws

Site van stichting Barmuja lucht in
 
BREEDENBROEK – De nieuwe website van stichting Barmuja, www.barmuja.nl, is sinds 16 februari in de lucht. Vrijdag 17 april was er een klein feestje ter gelegenheid van de officiële opening van de site. Adané Luimes had de eer om via een druk op de muis de site op het beeldscherm te laten verschijnen. Stichting Barmuja zet zich in voor schoon drinkwater voor de bevolking van Barmuja in Ethiopië.

„We hadden een weblog, maar die voldeed niet meer. Bovendien wilde we het professioneler aanpakken, vandaar deze nieuwe website”, vertelt Ineke Luimes. „Deze site biedt meer mogelijkheden. We willen meer bekendheid en we hopen via de site meer geld in te zamelen voor ons waterproject in Barmuja.”

De site is gebouwd door A&M Impact uit Doetinchem. Tom Schooltink van bureau voor communicatie Teun heeft de teksten verzorgd. Beide bedrijven hebben geheel kosteloos aan de realisering van deze site meegewerkt. „We hebben de website aangeboden als vorm van hulp”, vertelt Gerard Russchen van A&M Impact. „Voorwaarde is wel dat er met de site gewerkt wordt en dat deze actueel gehouden wordt.”

Het project in Barmuja loopt sinds 2005. Inmiddels is er een school gekomen en hebben de bewoners schoon drinkwater. „Momenteel zijn er drie tappunten met zes kranen en dat willen we uitbreiden met nog twee extra tappunten”, vertelt Luimes. „Daarna kijken we hoe we verder gaan. Om in Barmuja bij het grondwater te kunnen, moet eerst door een dikke laag graniet geboord worden. Daarom hebben instanties dit gebied lang laten liggen. We hebben besloten om ons eerst op schoon drinkwater te concentreren, voordat we verder gaan met scholing. Het waterproject dat tot februari gelopen heeft, heeft twaalfduizend euro opgebracht.”
Ineke en Rik Luimes zijn in 1999 voor het eerst in Ethiopië geweest toen ze hun zoon Adané gingen ophalen.

Uit: De Band 24 april 2009

               

 

 

 

Bezoek aan Barmuja : Investeren indrinkwater blijft nodig

Na ons bezoek aan Barmuja hebben we de knoop door gehakt: drinkwater blijft het komend jaar de belangrijkste bestemming voor het geld dat we gaan inzamelen. We gaan in gesprek met de plaatselijke overheid om te bekijken waar we extra tappunten het beste kunnen plaatsen. En we gaan meer doen.

In februari ben ik weer in Ethiopië geweest. Ik heb veel goede gesprekken gevoerd over de toekomst van onze stichting.
We hebben besloten dat we verder gaan met de eerste levensbehoefte van iedereen: SCHOON DRINKWATER.
Het schoolproject gaat dus niet door. Onze plannen voor de toekomst zijn als volgt:

  • Er wordt een begroting gemaakt voor 2 extra waterpunten in Barmuja.
  • omdat Barmuja na de regentijd totaal afgesloten is van de buitenwereld, is door de stichting geld ter beschikking gesteld om ervoor te zorgen dat er verharding komt in de vorm van gebroken puin. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de auto’s grip hebben en toch Barmuja kunnen bereiken.
  • We hebben besloten dat op het stuk grond in Damboya is gekocht, een koeienstal gebouwd gaat worden. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat een een aantal mensen een inkomen heeft.
  • We gaan gesprekken voeren met de plaatselijke overheid, op welke plek in deze omgeving we het volgende nieuwe waterproject het best kunnen gaan opstarten. Deze mensen kunnen ons daarover onafhankelijk advies geven.

 

Voedselhulp heeft veel mensenlevens gered

De voedselhulp die we in 2008 hebben georganiseerd, heeft er voor gezorgd dat veel mensen in Barmuja de grote periode van droogte hebben overleefd. Zoveel is wel duidelijk geworden tijdens mijn bezoek aan Barmuja.

Het bezoek aan Barmuja is weer bijzonder succesvol geweest. Ik heb met eigen ogen kunnen zien dat de voedselhulp die we vorig jaar hebben georganiseerd, keihard nodig was. Tijdens mijn bezoek was ik op zondag ter plekke in de kerk en moest naar voren komen. Alle mensen gingen staan. De kerkleider zei: ‘Kijk goed naar al deze mensen. Ze willen je bedanken voor het eten, dat precies op tijd kwam. Maar realiseer je wel: Als dat niet gebeurd was, waren er minstens 100 minder geweest hier.’ Kippenvel kreeg ik er van.

Maar ook in andere opzichten was het bezoek geslaagd. We hebben goede plannen kunnen maken voor de toekomst van de stichting. De komende weken zal ik hierover berichten op de website. Hou de site dus goed in de gaten de komende periode!

Ineke Luimes

Kinderkledingbeurs Drempt op 7 maart 2009

De volgende kinderkledingbeurs in Drempt wordt gehouden op 7 maart aanstaande. Nadere informatie over tijd en plaats volgt op deze website. Een deel van de opbrengst van de kinderkledingbeurs – die twee keer per jaar wordt gehouden – gaat naar stichting Barmuja.

Nieuw verkooppunt stichting Barmuja

Vanaf vandaag is er een verkooppunt bij voor de sjaals en sieraden die worden verkocht ten gunste van de stichitng Barmuja: boetiek Just you in Dinxerplo. Just You is gevestigd aan de Hogestraat 17 in Dinxperlo. De website van de boetiek is: www.justyou.eu 

Ineke in 2009 weer naar Barmuja

Volgend jaar staat er opnieuw een bezoek gepland Ineke aan Barmuja. Doel van het bezoek is te overleggen op welke manier de nieuwe projecten – de aanleg van extra watertappunten en de bouw van een secondary school – kunnen worden opgezet.

Vierde keer voedselhulp in 2008

Deze maand krijgen de inwoners uit Barmuja voor de vierde keer dit jaar voedselhulp vanuit de stichting. De hulp is hard nodig. Vanwege de lange droogteperiode dit jaar is er nauwelijks een oogst geweest. Daarom is er dit jaar al drie keer eerder voedsel gekocht door de stichting. Het geld voor de voedselhulp is bijeengebracht door verschillende verenigingen en particulieren, die voor een beperkte periode maandelijks automatisch een bedrag naar de stichting hebben overgemaakt. Iedereen die heeft bijgedragen: enorm bedankt!!!

Inmiddels is de droogteperiode voorbij. Het heeft de afgelopen maanden hard geregend. Waarschijnlijk kan er begin december worden geoogst.

Tijdens het bezoek in feb 2009, tijdens de kerkdienst, werd pijnlijk duidelijk hoeveel de voedselhulp voor de mensen in Barmuja heeft betekend.
Er werd mij duidelijk gemaakt, dat als het voedsel er niet was geweest, dat van de mensen die in de kerk waren er zeker 50-100 waren overleden. Dat kun je je dan haast niet voorstellen.
Daarom, mede namens de mensen van Barmuja: HEEL VEEL DANK VOOR UW STEUN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.